Rawatan Sakit Lutut dan Sendi

Rawatan Sakit Lutut dan Sendi

Masalah yang sering kami rawat dengan terapi regeneratif adalah sakit sendi, kecederaan tisu lembut, dan kecederaan tendon, terutamanya sakit lutut disebabkan oleh osteoarthritis & koyakan ligamen.

Doktor kami merupakan pakar dalam bidang perubatan alternatif untuk rawatan sakit lutut, terutamanya bagi pesakit yang ingin mengelakkan pembedahan atau yang mengalami sakit lutut kronik.

Apakah rawatan yang tersedia?

SUNTIKAN GEL BERAT MOLEKUL TINGGI UNTUK LUTUT (HWA) ASID HYALURONIK (HA)

Asid hyaluronik adalah bahan serupa dengan yang terdapat semulajadi di dalam sendi, dan berfungsi sebagai pelincir dan penyerap tekanan bagi membantu sendi berfungsi dengan baik. Suntikan asid hyaluronik, juga dikenali sebagai suntikan HA atau suntikan gel, digunakan untuk merawat sakit lutut pada pesakit yang menghidap osteoarthritis lutut dan rawatan lain tidak memberikan hasil yang memuaskan.

SUNTIKAN LUTUT DENGAN PLASMA KAYA PLATELET (PRP)

PRP adalah singkatan bagi Platelet Rich Plasma, yang bermaksud doktor akan mengambil darah anda dan menggunakan mesin untuk memekatkan platelet dalam plasma anda. Platelet ini mengandungi faktor pertumbuhan yang membantu dalam penyembuhan tisu.

SUNTIKAN SEL STEM UNTUK LUTUT

Di KLINIK EA, kami menawarkan Fraction Vascular Stromal (SVF) dan/atau Sel Stem Mesenchymal Wharton Jelly (WJ-MSC) untuk suntikan lutut. SVF adalah bentuk terapi sel stem yang dihasilkan daripada sel stem yang diambil daripada lemak tubuh anda sendiri. SVF juga dikenali sebagai Sel Stem Lemak. Manakala sel stromal (batang) daripada jeli Wharton dihasilkan daripada tisu tali pusat dan dianggap oleh ramai pakar dalam bidang regeneratif mempunyai potensi terbesar untuk terapi sel yang berkesan, dengan faedah tambahan ianya kurang invasif dan lebih mudah untuk dilakukan.

Protokol Rawatan Sakit Lutut KLINIK EA

MINGGU 1

Gel HMW-HA + Suntikan PRP

MINGGU 3

Gel HMW-HA + Suntikan PRP

MINGGU 5

Gel HMW-HA + Suntikan PRP

MINGGU 7

Suntikan PRP untuk lutut, dengan pilihan Sel Stem MSC tambahan (10 juta hingga 20 juta)

Penyelesaian protokol di atas akan membawa pemulihan yang lengkap kepada masalah sakit lutut anda. It is recommended to repeat the above protocol every 2-3 years.Disyorkan untuk mengulangi protokol di atas setiap 2-3 tahun. Keputusan mungkin berbeza bagi setiap individu. Sila hubungi klinik kami untuk maklumat lanjut.

Soalan Lazim

Penyebab paling biasa untuk arthritis di lutut adalah osteoarthritis. Keadaan ini dimulai dengan penipisan rawan yang beransur-ansur. Apabila rawan menipis, tulang dalam lutut terdedah, menyebabkan keradangan, kesakitan, dan pembengkakan..
This condition is characterised by the progressive wearing of the cartilage.
As the cartilage is worn away, bone on bone is exposed leading to inflammation, pain, and swelling.

Suntikan PRP adalah pilihan yang baik bagi mereka yang mencari rawatan yang kurang invasif untuk merawat keradangan kronik dan arthritis. Oleh kerana plasma diambil daripada tubuh anda sendiri, risiko jangkitan atau reaksi alahan adalah sangat rendah. Walau bagaimanapun, risiko tetap wujud, tetapi secara amnya, kaedah autologus (daripada diri sendiri) ini adalah selamat.

Secara umum, adalah penting untuk memastikan anda terhidrasi dengan baik sebelum suntikan. Juga, anda perlu menghindari ubat-ubatan yang mempengaruhi platelet seperti aspirin atau ibuprofen sekurang-kurangnya 10 hari sebelum suntikan. Anda juga perlu mengelakkan ubat-ubatan yang sama selama beberapa minggu selepas rawatan terakhir.

Secara keseluruhan, bagi osteoarthritis lutut, kami mengesyorkan 2-3 suntikan dengan jarak 2 minggu antara setiap suntikan untuk hasil yang terbaik. Bagi masalah tendon, biasanya 1-2 suntikan dengan jarak kira-kira 2 minggu antara setiap suntikan. Bagi kes yang lebih teruk, sesetengah pesakit mungkin memerlukan lebih banyak sesi, bergantung kepada kes individu.

Secara umum, kami mengesyorkan untuk menghindari aktiviti yang melibatkan tekanan berlebihan pada sendi atau tendon selama sekurang-kurangnya seminggu selepas menerima suntikan. Tempoh rehat ini mungkin berbeza bergantung kepada struktur yang disuntik.

Biasanya, kesan positif daripada suntikan PRP dapat bertahan selama bertahun-tahun, asalkan tidak ada lebih banyak kerosakan pada lutut, terutamanya dengan menjaga berat badan yang sihat.

Asid hyaluronik adalah bahan semula jadi yang terdapat dalam tulang, sendi, dan tendon. Menyuntik asid hyaluronik ke dalam lutut yang mengalami arthritis boleh meningkatkan keselesaan dan fungsi, tetapi mungkin tidak sebaik PRP. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa menggabungkan kedua-dua rawatan mungkin memberikan hasil yang lebih baik daripada menggunakan rawatan tunggal.

Bukti terkini menunjukkan bahawa PRP lebih efektif daripada kortison. Selain itu, tidak seperti kortison, yang mempunyai beberapa kesan sampingan yang berpotensi merosakkan rawan, PRP dianggap selamat.

Kos sesi rawatan PRP adalah antara RM500 hingga RM1500 bergantung kepada pelan rawatan, kos tiub khas (jika diperlukan), dan kerumitan penyakit.

Kosnya adalah antara RM24,000 hingga RM48,000, bergantung kepada jenis sel stem dan protokol rawatan yang diperlukan. 

Walau bagaimanapun, kami menggalakkan pelanggan kami untuk mempertimbangkan protokol suntikan sakit lutut di KLINIK EA kami, yang menyediakan rawatan terbaik untuk masalah lutut anda. Harga boleh dirunding dan kami jamin ia sesuai dan berpatutan.  

Sumber tambahan

Adakah ini rawatan yang sesuai untuk saya?

Tempah slot rundingan untuk mendapatkan pandangan pakar kami.

Scroll to Top